Presentació de la reedició del llibre Sunyer, metges pare i fill

21/06/2008 00:00 -    

Molt bona tarda i molt benvinguts a tots i totes.

Benvingut Honorable Conseller Joaquim Nadal, benvinguts a casa vostra família Pi-Sunyer Núria, benvingut President Maragall benvingut de nou a Roses, a l’Empordà federal, Diana; President del Consell Comarcal i representant de tots els pobles i viles de la comarca benvingut Pere, Joan Manel del Pozo, benretrobats regidors i regidores de l’ajuntament de Roses; alcaldes alcaldesses, diputats i sobretot benvinguts rosincs i rosinques, amics i amigues.

Primer de tot dir-vos que estic contenta de tenir-vos a tots aquí i dir-vos que Roses disposa d’un equip magnífic format per Martí Parada, Jaume Santaló i Jep Barris que ha fet possible aquesta magnífica reedició del llibre de l’ August Pi-Sunyer. Gràcies per la il·lusió i l’esforç.

Tenim a la taula el Conseller Nadal; el Conseller Historiador, avui per nosaltres és un honor que sigui ell qui faci la presentació d’aquest acte. En Quim Nadal centrarà la seva conferència en els aspectes històrics i també polítics de l’època en què es desenvolupa la narració. La Núria Pi-Sunyer i Cuberta, neboda d’August Pi-Sunyer hi posarà una visió més personal, més familiar.

Diu Jep Barri, savi arxiver de Roses:

La nissaga dels Pi-Sunyer, farcida de metges de reconegut prestigi, ha deixat una petja important i permanent en la història rosinca dels segles XVIII, XIX i XX. Tanmateix, la preeminència d´algunes figures d´aquest arbre geneaològic, com poden ser les de Francesc Sunyer Capdevila, d´August Pi-Sunyer o del seu germà Carles, ha provocat que l´iniciador d´aquesta tradició il·lustrada, Francesc Sunyer Bordes, hagi estat menys estudiat tot i que l´esmentat August el féu protagonista de la novel·la familiar Sunyer metges, pare i fill, un interessant exercici literari que aporta molts elements de reflexió sobre la història de Roses.

He llegit i rellegit el llibre, és clar, i m’he imbuït de l’arbre geneaològic de la família Pi-Sunyer generació rera generació i tots tenen un nexe en comú, un lloc, un espai, un nom Roses. Tots i cadascú d’ells tenen Roses en el seu pensament, en el seu cor, en la seva vida.

Llegint el llibre m’he reconegut en molts racons, paisatges de Roses que malgrat el pas del temps no han canviat: el mar, les postes de sol, el cel i l’ambient.

Avui presentem la reedició del llibre d’August Pi-Sunyer Sunyer, metges pare i fill; una novel·la que ens explica no només la vida de Sunyer i de la seva família, els seuspensaments,problemes diaris, il·lusions, angoixes, reptes de futur, amors i sentiments sinó que hi és present la vida de tots els rosincs i rosinques, de tot un poble, d’una època, d’un temps i d’un país en guerra, d’angoixa i de destrucció on Roses reneix, tossuda i valenta, i esdevé Roses fora muralla i neix i pateix però creix i madura i es fa gran i accepta i no oblida mai la seva gent, el seu passat, la seva història.

Avui des de la Ciutadella, des d’aquestes Muralles, des de l’Església de Santa Maria on tants i tants rosincs van viure fa molts i molts anys reprenem el fil narratiu de l’August Pi-Sunyer a Roses. Avui rememorem, valorem i homenatgem els PI-Sunyer del passat i del present que viuen, estimen i porten Roses dins seu. Us he de dir que l’esperit Sunyer perviu, no només amb els que ens acompanyeu aquí sinó lluny, mar enllà. M’explico: navegant per la xarxa he localitzat dos Pi-Sunyer que es fan presents, com tants i tants rosincs, encara que no hi siguin físicament:

August Pi-Sunyer LLorens escriu en el llibre de visites de la pàgina web de l’Ajuntament i des de Mèxic el 12 de juny de2007:

Soc descendent de rosincs per totes bandes, visc a Méxid desde fa 68 anys i vaig de vacances tant com puc.
Trobo que hi han molt poques excursions o "tours" per coneixer ben bé Roses i els voltants tan impressionants e historics; un exemple és la "impossibilitat" d’anar a San Pere de Roda, si no es té un mitja de locomoció propi, increible...!! Un altre exemple, la dificultat per anar a Empúries, el que faría de Roses una parada obligatòria...!! Un tercer, poder fer un tour per mar de tot un dia pels diferents pobles pesquers de la badia..!!
Moltes gràcies per l’atenció i fins aviat. August Pi-Sunyer LLorens

I en Cisco un dilluns 11 de setembre de 2006 des del seu blog descriu el que sent per Roses i el que significa per ell i pels Pi-Sunyer de tots els temps :

Qualsevol dels Pi-Sunyers, i en el nostre cas dels Vivers, sempre que podem ens escapem a Roses tot i que sigui només per passar-hi un matí. En el meu cas, significa desconnectar de la vida que porto a Barcelona, em relaxa, em carrega les piles, i disfruto veient el mar, ja sigui passejant-hi o anant a l'Almadrava amb la moto i asseure'm i veure les illes Medes en els dies clars. Quan parlem de vacances, per nosaltres vol dir Roses, descans és Roses, les trobades familiars es fan allà, barbacoes, sardinades, cafès multitudinaris on no es concreta rés, però es critica a tothom. Aleshores penso que demà és diumenge, que tornarem a Barcelona, però que el proper cap de setmana que tingui lliure m'escaparé altre cop a Roses on el mar, la tranquil·litat i el descans m'esperen, i per molts anys.

Per acabar un poema de Carles Pi i Sunyer que des de l’exili rememora i somnia amb el seu Roses de joventut i que recordant-lo se li fa present i l’acompanya, l’acompanyarà sempre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Compartir:
  • Facebook
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Meneame
  • Digg

Accions del document